Kolobok egres (Ribes uva-crispa) – nagybogyójú desszert fajta
A [Колобок] Kolobok egres (Ribes uva-crispa) egy középszezonú fajta, amelyet az Összoroszországi Gyümölcstenyésztési Tudományos Kutatóintézetben I. V. Popova hozott létre a Rozovy-2 és a Smena fajták keresztezéséből. A fajta 1988 óta szerepel a tenyésztési eredmények állami nyilvántartásában, amelyet a középső, a Volga-Vjatka, a Közép-Feketeföld és a kelet-szibériai régiókban engedélyeztek.
Látható tehát, hogy nem egy kimondottan új fajta, de mindezek ellenére mindenképpen figyelemre méltó. Én nagyon örülök, hogy sikerült beszereznem, és tagja farmosi egres- és ribizli fajtagyűjteményemnek. 😁
A Kolobok egres bemutatása
A Kolobok egres bokra erőteljes növekedési eréjű, közepesen elterülő, és igen sűrű. Sajnos ez egy tüskés fajta, de a tüskék rövidek és véknyak. A tövisek iránya a hajtásokhoz képest merőleges. A bogyók kimondottan nagynak nevezhetők (4,5-8,0 g), de akadnak kisebb méretűek is a bokron (3,0 g). Alakja kerek-ovális, bőre sötétvörös, viaszos bevonattal.
A héja közepes vastagságú és könnyen lehúzható, a bogyók pedig nem hullanak le érést követően. Ízét tekintve kellemese savanykásan édes, friss fogyasztásra nemesített desszert fajta, amelynek cukortartalma relatíve magas. Érési idejét tekintve a korai fajtákhoz tartozik, így már a szezon elején csemegézhetünk róla. A bogyók kémiai összetétele: oldható szárazanyag: 12,4%, összes cukor: 8,7%, titrálható savtartalom: 2,7%, aszkorbinsav - 25,0 mg/100 g, antocianinok: 25,0 mg/100 g. A Kolobok egres bőtermő fajta, amely akár 3 kg gyümölcsöt is teremhet egyetlen kifejlett bokron. Az egreseket károsító betegségekkel szemben jó ellenállást mutat, de a levélpirosító ribiszkelevéltetű ellen sajnos ez a fajta sem védett, ahogyan egyik másik fajta sem. További infó itt.
Hol lehet beszerezni a Solovinaya Noch feketeribizlit?
Idehaza egyelőre nagyjából sehol, de a metszésből származó, korlátozott számú vesszőket, illetve az esetlegesen túlszaporításból származó növényeket (szabadgyökérrel postázom) tavaszonként meghirdetem eladásra, ahogyan a fügéim metszését követően szoktam a füge dugványokat is. A ribizli fajok nagyon könnyen szaporíthatók dugványozással.
Aki azonban nem akar ezzel bíbelődni, annak nem marad más hátra, mint addig kutatni, amíg valamelyik külföldi kertészet kínálatában meg nem találja. Ez azonban nem olcsó mulatság a relatíve magas postaköltség miatt. 😕 Mivel azonban tényleg nagyon könnyű a ribizlit dugványról szaporítani, érdemes lehet benevezni egy-két dugványra, vagy esetleg szabadgyökerü növényre tőlem valamelyik tavasszal. Így legalább biztosan fajtaazonos növényetek lesz. 😉 A dugványokat a Fügés ember facebook oldalon, illetve itt, a weboldalon fogom meghirdetni, ezért érdemes lehet a facebook oldalt követni, itt pedig feliratkozni a hírlevélre, hogy biztosan ne maradj le róla, amikor a korlátozott számú vesszőket meghirdetem eladásra. 👍
LEGYÉL TE IS KREATÍV KERTÉSZ TÁMOGATÓ!

A minőségi kertészeti és kertépítési szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a kertet, kerti munkát valamint a növényeket, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, kertet, növényeket kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! A kattintás átvezet a Fügés ember weboldalamra, mert a támogatásokat azon keresztül fogadom. Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő kávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉
Megjegyzések
Megjegyzés küldése