Ribizli metszése szakszerűen, hogy garantált legyen a bő termés
Sokunk nagy kedvence az alig másfél méteres bokrokon tündöklő fekete, fehér, rózsaszín vagy éppen piros bogyók, azaz a ribizlik. Ezek a csodás gyümölcstermők rengeteg egészséges gyümölccsel tudnak minket évről évre megajándékozna. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy minden évben szakszerűen megmetsszük őket.
Metszés, és élettani folyamatok szempontjából azonban különbséget kell tenni a fekete ribizli (Ribes nigrum) és a piros ribizli (Ribes rubrum) között. A két faj ugyanis eltérő metszési módot igényel a bőséges termés biztosítása érdekében. Joggal merülhetne fel a kérdés, hogy mi a helyzet a fehér és a rózsaszín ribizli fajtákkal? Ezek tulajdonképpen színhiányos piros ribizlik, azaz a Ribes rubrum fajhoz tartoznak, így gondozás és metszés szempontjából is ekképp kell kezelni őket.
fekete ribizlik metszése (Ribes nigrum)
A fekete ribizli az egyéves vesszőkön hozza a legtöbb termést, majd ahogy öregszik a vessző, egyre kevesebb és apróbb termések fejlődnek rajta. Ezért a fekete ribizli esetében az a fontos, hogy minden évben megújítsuk a bokrot. Ugyanakkor nem szabad az összes vesszőt egyszerre visszavágni, mert az túlzottan felborítaná a vegetatív egyensúlyt a korona és a gyökérzet között, így mindig lesznek rajta egy évesnél idősebb vesszők is. Fogok majd készíteni videót, amikor metszem a fekete ribizliket, és beágyazom majd ebbe a posztba. Addig érjétek be a szöveges verzióval. 🙃
A fekete ribizli helyes és szakszerű metszése úgy néz ki, hogy minden tél végén (általában február végéig bezárólag) átnézzük a bokrot, és először kivágjuk tőből a rossz irányba növekvő vesszőket, hogy ne legyenek, amelyek egymást keresztezik. Ezt követheti a ritkítás, majd az öregebb vesszők tőből történő eltávolítása. Fekete ribizli esetében az a cél, hogy minél kisebb metszési csonkot hagyjunk hátra, mert tőből fog megújulni. Arra is ügyeljünk, hogy egy metszés alkalmával sose távolítsuk el a vesszők egyharmadánál többet. A fekete ribizli az idén fejlődő hajtásokon már idén is teremni fog, így itt nem annyira kritikus a vesszők korával való számolás, mint a piros ribizlik esetében.
Piros ribizlik metszése (Ribes rubrum)
A piros ribizli fajták (mint fentebb írtam, ide tartoznak a fehér és rózsaszín fajták is) a fekete ribizlivel ellentétben nem csak az egyéves vesszőn teremnek. A piros ribizlik a vesszőkön képződő termőnyársakon fejlődnek, és egy vessző két-négy éven át képes kielégítő termést adni, mielőtt elöregedne és kimerülne, de legszebben két-három éves korukban teremnek. Ezért a piros ribizlik esetében a metszés célja elsősorban a két-három éves vesszők levágásból, és a fiatalabb vesszők visszavágásból áll (ez nem kötelező), hogy kellő mennyiségű termőnyárs fejlődhessen rajtuk. Fogok majd készíteni videót, amikor metszem a fehér, rózsaszín és piros ribizliket, és beágyazom majd ebbe a posztba. Addig érjétek be a szöveges verzióval. 🙃
A piros ribizlik metszésének ideje szintén a tél vége (általában február végéig bezárólag). A metszést pedig a következőképpen kell elvégezni, hogy sok termésre számíthassunk. Először keressük meg az öreg, két-három éves hajtásokat, és vágjuk ki őket úgy, hogy a tövében keresünk egy termőnyársat (kis ágacska szerű hajtás), és a felett nagyjából fél centire lemetsszük az öreg részt. Fontos tehát, hogy itt nem az a cél, hogy minél kisebb metszési csonkot hagyjunk, hanem hogy legalább egy termőnyársat megtartsunk. Hasonlóképpen járjunk el a befelé, vagy a többi vesszővel keresztbe növekvő hajtásokkal is.
Az elöregedett részek könnyedén felismerhetők, mert megvastagodnak, kérgük elsötétül, sőt, ha nagyon öregek, akkor akár fel is repedezik. Az ilyen ágakat mindenképpen vágjuk ki. Ezután nézzük át a bokrot és a metszést alakítsuk úgy, hogy a bokor szellős maradjon. Ez segít, hogy a napfény bejusson a bokor belsejébe is, valamint csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét is. A meghagyott vesszők hegyét visszavágva ösztönözhetjük több elágazásra és termőnyárs fejlesztésre is, de ezzel vigyázni kell, mert előidézhetjük vele a ribizli bokor elsűrűsödését, így ezt csak akkor végezzük el, ha biztosak vagyunk a dolgunkban. A piros ribizli esetében is igaz, hogy az évi metszés alkalmával itt sem szabad a korona egyharmadánál többet eltávolítani.
Ribizlit szeretnél vásárolni?
Látogasd meg webáruházunkat, ahol több féle máshol nem kapható különleges ribizli fajta és egyéb gyümölcstermő közül válogathatsz kedvedre. 😉
Ha minden évben szeretnék bő termést, akkor ügyeljünk arra, hogy mindig legyen egyéves vagy annál idősebb ágrészek is a bokron, mert az idén fejlődő hajtások leghamarabb is csak jövőre fognak teremni.
Szabad-e ősszel metszeni a ribizlit?
Természetesen lehet az őszi lombhullás után is metszeni a ribizliket, de én nem javaslom ezt. Ennek több oka is van. Egyrészt a fekete ribizli fajták rügyei érzékenyek a tavaszi fagyokra, amelyek ellen valamelyest védelmet nyújt még a kopasz lombkorona is. Másrészt pedig a vesszők tövében megbújva számtalan rovar vészelheti át a telet. Amennyiben fontos kertünk élővilága, úgy ne bolygassuk a tél vége előtt a bokrot tövét.
Mit kezdjünk a lemetszett vesszőkkel?
A levágott vesszőket földbe dugva szaporíthatjuk szeretett ribizli bokrunkat, hiszen a mind a fekete ribizli, mind a piros ribizlik könnyedén szaporíthatók dugványozással. Amennyiben érdekel a téma, akkor olvasd el a ribizli szaporítása dugványozással cikkemet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése