Translate

Ettől lehet kukacos a fügéd – megjelent hazánkban a Fekete fügelégy

A fekete fügelégy (Silba adipata) a közönséges füge (Ficus Carica) egy igen ádáz kártevője, amely a cseresznyelegyekhez, vagy a dióburok-fúrólégyhez hasonló módon károsít. Angol nyelvterületen Black fig fly-nak nevezik, innen ered a közismert rövidítése is, a BFF.

Képes a termés egy részét, vagy akár egészét emberi fogyasztásra alkalmatlanná tenni azáltal, hogy a lárvái a termésekbe berágva magukat belülről károsítják azokat. A fekete fügelégy (Silba adipata) a hivatalos források szerint eddig nem volt jelen hazánkban, ugyanakkor az utóbbi két évben hazai forrásokból is kaptam olyan jelzéseket, fényképeket, amelyek arra engednek következtetni, hogy hazánkban is megjelent, nem csak a környező országokban (Ausztria, Németország, Horvátország). Sőt, idén én is találtam két olyan fügét is augusztus közepe körül a saját kertemben, amelyikben nyüvek voltak, és a Fekete fügelégy tipikus kárképét mutatták.

A lárvákat begyűjtöttem, és speciális edénybe raktam, ahol izolált környezetben ki tudom nevelni őket. Egy zárt, átlátszó dobozba elhelyeztem azokat a fügéket félbevágva, amiben a nyüveket találtam, majd a tetejét úgy zártam le, hogy szellőzni tudjon, de az esetlegesen kikelő légy ne szökhessen meg. A lárvák másnapra bebábozódtak, és egészen 10 napig báb állapotban voltak, majd a 11. nap reggelén már ott repkedtek a kikelt legyek a dobozban.

Ezeket alkoholba áztatva postára adtam a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpontba, ahol megtörtént a rovar azonosítása, így hivatalosan is kimondható, amit eddig nem hivatalosan is sejtettünk: hazánkban is megjelent a fekete fügelégy (Silba adipata). Ez már a sokadik kártevő a sorban, hiszen a régóta jelenlévő füge-levélmoly (Choreutis nemorana) után alig pár éve jelent meg nálunk a füge-levélbolha (Homotoma ficus) is. De míg azok csak levélkárosítók és a termésmennyiségen érdemben nem befolyásolják, addig a fekete fügelégy sajnos komolyan képes a termés megtizedelésére is. A fekete fügelégy vélhetően Ausztria vagy Németország felől lépte át határunkat, mert az első észlelések és hozzám beérkező jelzések az ország azon része felől érkeztek.

Röviden a Fekete fügelégyről (Silba adipata)

A kifejlett kártevő 3,5-4,5 mm hosszú, feketén csillogó légy. Az imágók a füge váladékával, és a fügefa nedvével, valamint esetleg más növények virágaival táplálkoznak. A kifejlett fügelegyek egyaránt szeretik a túlérett fügék nedveit, és az éretlen füge tejszerű latexes nedvét. Lárvái azonban csak a közönséges fügét tekintik tápnövényüknek. Tehát míg a kifejlett fügelégynek több tápnövénye is lehet, a lárvái csak a fügében képesek fejlődni. A nőstény legyek petecsoportokat raknak le a füge serlegnyílásánál található pikkelyek alá, majd a kikelő lárvák berágják magukat a füge bőre alá, és onnan kezdik meg kártételüket.

A lárvák a gyümölcs belsejében táplálkoznak, és ez gyakran a gyümölcs korai lehullásához vezethet, de ez nem minden esetben történik meg, sokszor még be is tudnak érni a károsított fügék. A lehullott gyümölcsökben aztán befejezik a fejlődést, és körülbelül 1 mm átmérőjű lyukakat rágva kijutnak a fügéből a talajba, ahol bebábozódnak, majd kikelve kezdik elölről az egész folyamatot. Évente akár 4-6 nemzedéke is kifejlődhet, ami nagyjából a teljes fügeszezont lefedi, beleértve az első - és második terméshullámot is. Az utolsó nemzedék bábjai a talajban telelnek át, hogy tavasszal újra elkezdhessék károkozásukat. Bővebb információ a kertevőről korábbi cikkemben: Fekete fügelégy (Silba adipata) – hogyan védekezzünk ellene?

Nem minden esetben hullik le a károsított füge

Az előző bekezdésben már utaltam rá, hogy bár a szakirodalom azt írja mindenhol, hogy a fügelégy által károsított fügék idő előtt lehullanak a bokorról, a tapasztalat sokszor mást mutat. Több olyan fotót is kaptam, amelyeken a fügelégy tipikus kártétele látszik beérett fügéken. Sejtésem szerint ez azért lehet, mert a fügelégy nem károsított a füge nyaki részét, így nem szűnt meg a tápanyagellátása, tovább tudott nőni és fejlődni a károsítás ellenére.

Az ilyen fügék beérnek teljesen, és sok esetben csak a héjukon látszik egy-egy folt, ami arra utalhat, hogy nincs vele rendben. Ez általában azon a részen van, ahol a fügelégy lárvája már a bőr alatt jár, mielőtt kirágta volna magát a fügéből. Tehát ha a bekezdés feletti fotóhoz hasonló érett fügét találunk a bokron, joggal gyanakodhatunk a fekete fügelégyre.

Ha bővebben is érdekel a téma, akkor olvas el a Fügés ember weboldalamon a teljes cikket: A Fekete fügelégy (Silba adipata) megjelenése Magyarországon

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Hogyan neveljünk szép, egészséges áfonya bokrokat dézsában?

Az áfonya az egyik kedvenc bogyós gyümölcse a családomnak. A feleségem, és a gyermekeim is imádják. A piacon azonban igen borsos áron lehet áfonyához jutni, amely nem feltétlen a leggazdaságosabb módszer. Főleg, ha öt fős a család. :) Szóval, eldöntöttem, hogy áfonyát fogok termeszteni a kertemben. Na nem sokat, elsőre csak egy tövet vettem, mert azt olvastam, hogy az áfonyát macerás termeszteni. Akkor még az volt a terv, hogy a kertbe ültetek áfonyát. Aztán ahogy egyre jobban utánaolvastam az áfonya igényeinek, világos lett számomra, csak úgy a kertbe nem ültethetem el, mert nem fogja ott tartósan jól érezni magát. Mik az áfonya igényei? Először is, az áfonya a savanyú, nagyon savanyú PH 4,2-5,2 talajt kedveli, ami hazánkban nagyon kevés van, házi kerti környezetben pedig szinte biztos, hogy sehol sincsen. Az, hogy szereti a meleget, a nedves talajz és a párás környezetet még nem is lenne annyira kivitelezhetetlen. Az, hogy igényli a tápanyag utánpótlást, szintén nem nagy nehézség, hi

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu